top of page

חג הקורבן

משמעות החג

חג הקורבן המוסלמי, מכונה גם "החג הגדול" מציין את מעשה העקידה של ישמעאל, שאותו על פי הקוראן היה איברהים מוכן להקריב לאלוהים.
מקובל לקשר חג זה לסיפור "עקדת ישמעאל", המקביל לסיפור "עקדת יצחק" המופיע במקרא (בקוראן עצמו מסופר על עקדת אברהם את בנו. הפרשנות המוסלמית גורסת כי אותו הבן היה ישמעאל). שם החג, "חג הקורבן", נובע גם הוא מן הקשר לסיפור העקידה בקוראן ובמסורת המוסלמית. בקוראן מסופר כי הנביא אברהם, המאמין באלוהים, חלם חלום בו הוא שוחט את בנו (ישמעאל, לפי המסורת המוסלמית) ומעלה אותו כקורבן לאלוהים. הוא סיפר לבנו על החלום, והבן השיב לאביו שעליו לראות בחלומו ציווי אלוהי, ולהקריב אותו לעולה. הנביא אברהם מיהר להגשים את החלום שחלם, הלך להר ערפאת וביקש לשחוט את בנו כדי להוכיח את חוזק אמונתו באלוהים. אלוהים ראה זאת ושלח לו כבש, אותו שחט אברהם במקום את בנו.
החג קשור למה שביהדות מוכר כסיפור עקידת יצחק.

תאריך החג

החג מתחיל ביום העשירי בחודש ד'ו אל חאג', החודש האחרון בלוח השנה המוסלמי, ונמשך ארבעה ימים,שלפי לוח השנה הנוצרי חג זה נמשך בין התאריכים 11-17 בספטמבר.

מנהגי החג

היום שלפני החג, יום ערפה, הוא יום צום. ביום הראשון של החג נוהגים להשתתף בתפילה חגיגית במסגד, ולשחוט בעל חיים כלשהו, כמו כבש או פרה, שחלק מבשרו מחלקים לעניים. את הבשר שנותר אוכלים בני המשפחה בארוחת החג.
מצוות החג היא שהמוסלמים נוהגים לעלות לרגל למכה שבערב הסעודית.

אחד ממנהגי החג הוא לקרוא מספר הקוראן בבתי קברות, בנוסף, כל אדם מוסלמי או דרוזי קונה בגדים חדשים לכל משפחתו והם מתחילים בחגיגות וצהלות.

עם מנהגיו הנוספים של החג נמנים עריכת ניסיון יסודי בבתים וקניית בגדים חגיגיים ודברי מתיקה. זהו גם זמן של חגיגות משפחתיות וקהילתיות, ויש מי שנוהגים לעלות לקבריהם של יקיריהם ולקרוא פסוקים מהקוראן.

כיום, זה לא לפי מנהג זה הם במקום לשחוט בעל חיים כלשהו הם תורמים כסף למוסדות שקשורים אליהם.

 אחת ממטרות החג מביאה את הרצון להתנקות מחטאים דתיים וחברתיים בדומה ליום הכיפורים , וזאת בנוסף למלבושי החג שגם היהודים וגם המוסלמים לובשים בגדים חגיגיים לבנים.

 

הקבלת יום הכיפורים לחג הקורבן
מנהגי חג זה מקבילים ליום הכיפורים.
לפי המסורת היהודית, ביום צריכים לענות את נפשותינו ובכך אנחנו מתחברים לה' ומתנקים מחטאים לקראת השנה החדשה.

"כִּי-בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם, לְטַהֵר אֶתְכֶם: מִכֹּל, חַטֹּאתֵיכֶם, לִפְנֵי ה', תִּטְהָרוּ."

טיב הקשר בין העינוי לכפרה איננו מפורש, אך נראה שתענית מהווה תנאי הכרחי לכפרת האדם מישראל. דינו של זה שאינו מתענה הוא כרת. בשונה מצומות אחרים ביהדות (כדוגמת תשעה באב) אשר בהם הצום הוא ביטוי לאבלות, ביום הכיפורים מטרת הצום היא לעינוי הגוף כתנאי לכפרה וכדי לשחרר את האדם ממגבלות הגוף ובכך לעשות אותו דומה למלאכים שאין להם צרכים גופניים, כדי שיוכל להתרכז בעבודה הרוחנית של היום.

יום הכיפורים והתענית שבו נהוגים גם בשבת ודוחה את מצוות עונג שבת, בניגוד לצומות האחרים, שכולם מדברי חכמים, אשר במקרה שהם חלים בשבת, הם נדחים או מוקדמים. על אף חומרתו הרבה של הצום, הרי שישנם מצבים של סכנת חיים ומצבים נוספים בהם אסור לצום, ולכן ישנם הנחיות כיצד לנהוג במקרה שנאלצים לשתות או לאכול. ואלו שממש נאלצו לאכול מוסיפים קטע תפילה מותאם בברכת המזון לכבודו של יום הכיפורים.

יום זה מסתיים לאחר תקיעה בשופר בבית הכנסת.

התייחסות לצמידות התאריכים בין יום הכיפורים לבין חג הקורבן

עם תחילת שנת הלימודים בישראל מערכת החינוך- משרד החינוך שלח הנחייה / פעילויות לבתיה"ס על שני החגים .
בתשע"ו חלו יום הכיפורים ועיד אל אדחא (חג הקורבן) באותו הערב או בסמיכות זה לזה. אירועים דתיים אלו מרכזיים בחייה של כל אחת מהקהילות ועל כן השוני באופן ציון כל אחד מהחגים (צום וחשבון נפש במגזר היהודי לצד חגיגות , תהלוכות ונסיעות במגזר המוסלמי והדרוזי) עשויים להוות פוטנציאל למתחים, גזענות והתפרצויות אלימות אך בו זמנית - מהווים הזדמנות להכרות בין-תרבותית בין הציבור היהודי לערבי, כיבוד השונות, התחשבות הדדית וקידום החיים המשותפים כערך.

חגיגת החג בישראל

בישראל המוסלמים והדרוזים נוהגים לחגוג את חג זה.
בניגוד לעיד אל פיטר, שאותו חוגגים רק מוסלמים, את עיד אל אדח'א חוגגים הן מוסלמים ודרוזים.

הדרוזים חוגגים את חג זה ביום העשירי של עשרת ימי התשובה ומנהגיהם בחג זה הוא:עשרה ימים ולילות של חזרה בתשובה, ערב החג, התכנסות בבית התפילה במשך החג, עשיית מעשי צדקה וחסד, עריכת "סולחות", ביקורי גומלין של המשפחה והחברים, הכנת הבית ומצרכי החג, סעודת החג בבית המשפחה, מתן הרגשה ואוירה מיוחדת לילדים,שאפרט עליהם בהמשך.
בנוסף, מצאתי לנכון לחקור איך נחגג חג זה בבריטניה ששם רוב המוסלמים שנותנים צדקה וכך מתנקים מחטאיהם, אך, יש כאלו שעושים את מה שרוב המוסלמים עשו בעבר שחיטת כבש.

אופן חגיגת החג

טקס שחיטת בעלי חיים מייצג העלאת קורבן לאל,חלק מהמוסלמים רואים בימי חג ימים של חשבון נפש לפני תחילת השנה החדשה בלוח השנה המוסלמי, בעקבות כך, טקס זה הוא טקס שעיקרו להעביר את חטאיהם של המוסלמים לגוף של החג ולאחר מהם להקריב את בעל החיים הזה לאל.
אופן חגיגת החג הוא בכך שכל המוסלמים והדרוזים עולים לרגל למכה,שחיטת כבש או טלה, חגיגות משפחתיות, תפילות במסגדים וקניית מתנות ובגדים חדשים לכל המשפחה.

עבודה בערב החג

מקובל כי יום העבודה בערב החג יסתיים לפחות 3 שעות לפני כניסת החג.

לבוש החג
מיליון מוסלמים לובשים לבוש לבן פשוט, המביע התנזרות וטוהר, שוויון וחמלה עומדים במקום אחד, כאיש אחד ומתפללים ושוטחים את תחינתם בפני אל אחד, למרות השוני בצבעם, באזרחויותיהם, בלשונותיהם ובאסכולות התרבותיות והפוליטיות שלהם.

איסורי הצום ומטרתו
במהלך הצום נאסר גם עישון, קיום יחסי מין, ועל המוסלמים להקפיד במיוחד שלא לרכל, להמר ולבצע חטאים מוסריים במהלך החודש הקדוש(חודש רמדאן) . מטרת הצום על פי הסורה השנייה בקוראן, היא להפוך את המוסלמים למאמינים אדוקים יותר כיוון שהם מתקרבים לדת ולאלוהים בעקבות מעשים אלו.


 

bottom of page